You need Flash player 8 to play this
Borbély-m?hely stratégiák
Politika és érdekképviselet
Gazda Árpád és Salamon Márton László a kisebbségi-demokráciáról beszélgetnek.
G.Á. : “ (...) Egy másik problémás dolog: az RMDSZ kisebbségi szervezetként van bejegyezve, de ugyanakkor pártként is kap finanszírozást a parlamenti jelenléte által, a kisebbségi pénzeket is az RMDSZ osztja szét, noha megjelenésében az egyik versenypártja az erdélyi magyarságnak ... és az biztos, hogy a pénzügyek rendbetétele elengedetlenül fontos... (...)
S.M.L. : “ Jó, de hát eddig csak egy legitim képviselet volt, amely szavazatok alapján legitimitást szerzett. Eddig nem volt mit megkérd?jelezni. ” (...)
G.Á. : “ A MPP megjelenése fogja szükségszer?en átrajzolni ezt a politikai és pénzosztási piacot, illetve át kell, hogy rajzolja. Ha nem, azt jelenti, hogy nincsen demokrácia továbbra sem. (...)”
S.M.L. : “ Kisebbségi sorsban nincs demokrácia (...) Nem választhatok annyi politikai ideológia közül, mint egy román választó. ... Én olyan vagyok, mint egy kisváros lakója, ahol csak egy kocsma van, egy borbély, és egy mozi, ... talán, és ha még nyílik egy borbélyüzlet, akkor lehet, hogy mind a kett? cs?dbe megy. ...”